Składniki:
masa orzechowa: orzechy włoskie: 20 dag
cukier puder: 20 dag
jajko: 1sztuka

krem: masło: 20 dag
cukier puder: 15 dag
żółtko z jaja: 2 sztuki spirytus lub rum: 3 łyżki
wafle tortowe: 1 paczka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Orzechy włoskie zmielić w maszynce lub za pomocą blendera. Przesypać do miski i dodać cukier puder. Całość wymieszać. Jajko sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtko od białka. Białko dodać do orzechów włoskich, wymieszanych z cukrem pudrem i zagnieść całość, aby otrzymać mokrawe ciasto. Wykładać nim specjalne foremki do uli, posypane cukrem pudrem lub nasmarowane olejem. Foremki ostrożnie otwierać i pozostawić ule do zastygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Następnie dodać alkohol, uważając, żeby krem się nie rozwarstwił. Z wafli tortowych wycinać kieliszkiem kółeczka o średnicy zbliżonej do średnicy foremki. Można także wykorzystać okrągłe opłatki, jeśli posiada się do nich dostęp. Orzechowe ule wypełniać kremem i zaklejać od spodu okrągłym wafelkiem. Schłodzić. Ule świetnie nadają się do zamrażania.
Wszystkie przepisy