Składniki:
2 szklanki mąki
4 jaja
1 szklanka cukru kryształ
15 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat dowolny
4 łyżki kakao
4 łyżki maku
tłuszcz (może być margaryna do pieczenia)
tarta bułka
polewa czekoladowa lub lukier
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Ubij jajka cukrem 2. Utrzyj jaja z masłem na puszystą masę 3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia wraz z aromatem aromat można zastąpić cukrem waniliowym) 4. Podziel masę ciasta na dwie części - do jednej dodaj mak, do drugiej kakao. 5. Okrągłą formę do babek natrzyj tłuszczem i wysyp bułką tartą i wypełnij ciastem (możesz połączyć rodzaje ciasta "piętrowo" lub "równolegle", czyli pół formy wylewasz z makiem, a pół z kakao lub jedno na drugie. 6. Do wysokiego garnka nalej wody i zagotuj 7. Wstaw do garnka formę z ciastem i gotuj ok. 1,5 godziny. 8. Wyjmij formę i ostudź. Wtedy nadchodzi czas na ostatnią czynność przed zakończeniem: posmaruj ciasto polewą czekoladową, lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy