Składniki:
suszony makaraon ryżowy wstążki: 20 dag wołowina bez kości: 30 dag chuda wieprzowina: 30 dag 4 czerwone papryczki chili w zalewie 3 łagodne papryki kiełki soi: 20 dag kiełki fasoli mung:20 dag 1 cukinia 4 pomidory 2 cebule 3 łyżki soku z limonki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu imbirowego z soją 2 łyżki oliwy łyżka posiekane swiezego imbiru 3 ząbki czosnku pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego kilka liści świeżej kolendry szczypta soli
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Włożyć makaron do żaroodpornego naczynia i zalać wrzątkiem. Moczyć 5 min aż zmięknie. Osączyć. Rozgrzać wok z oliwą, umieścić na nim pokrojoną w kostki wołowinę i wieprzowinę, dodać czosnek i imbir - smażyć mieszając przez 2 minuty. Dodać pokrojoną w kostki paprykę, papryczki chili, cukinię, pomidory, cebulę. Smażyć mieszając 2 min. Dodać pieprz syczuański, szczyptę soli, zamieszać, przykryć i dusić 1 min. Dodać osączony makaron, kiełki soi, kiełki fasoli, posiekane grubo liście kolendry, sos sojowy oraz sok z limonki. Wymieszać i dusić pół minuty. Ułożyć danie na półmisku, skropić sosem imbirowym z soją i podać do stołu. Smacznego!
Wszystkie przepisy