Składniki:
wątróbka z kurczaka: 40 dag
pomidory: 2 sztuki
ogórek kiszony: 2 sztuki
cebula: 2 sztuki
groszek i kukurydza z puszki: po 4 łyżki
olej: 3 łyżki
przyprawy: sól ziołowa
pieprz
majeranek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Cebule obrać ze skórki i pokroić na półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w ósemki. Ogórki kiszone pokroić w plasterki. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy na sicie. Wątróbkę z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć na nim wątróbki około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Do smażącej się wątróbki dodać podsmażoną cebulę, odsączony groszek oraz kukurydzę, pokrojone pomidory i ogórki. Doprawić do smaku solą ziołową, pieprzem i majerankiem. Podgrzewać przez 5 minut na małym ogniu. Tak przyrządzona wątróbka świetnie nadaje się jako danie obiadowe. Dodatek warzyw sprawiane, że danie jest nie tylko smaczne, lecz także ma kolorowy i apetyczny wygląd. Można je podawać z ryżem, ugotowanym w wodzie z dodatkiem kurkumy, przez co ryż zyska ładny, żółty kolor.
Wszystkie przepisy