Składniki:
ugotowane
lekko posolone ziemniaki: 1/2 kg
maka ziemniaczana: 1/2 szklanki
jajo: jedna sztuka
sól:szczypta
mak: 1 szklanka
Najlepiej pełnotłuste
swojskie mleko: 1 litr
kilka kropel zapachu migdałowego
miód: 2 łyżki
2 goździki
dodatki: garść potłuczonych
sparzonych i obranych ze skórki orzechów laskowych
garść rodzynek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

KULECZKI ZIEMNIACZANE: Ugotowane ziemniaki przecisnąć, uformować je na stolnicy na kształt placka. 1/4 wykroić – w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej(proporcja:3/4 ziemniaków, 1/4 mąki ziemniaczanej).Wbić jajko, odrobinę posolić, wyrobić na gładką masę. Formować malutkie kuleczki(wielkość ok. fasolki lub, jak się uda mniejsze-po ugotowaniu napęcznieją).Ugotować w leciutko osolonej wodzie. Odcedzić. ZUPA Mak przepłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na 2 godziny i dokładnie odcedzić, dodać miód, orzechy , namoczone rodzynki , zapach migdałowy. Mleko zagotować z goździkami- potem je wyjąć. Dodać mak z dodatkami i maleńkie ziemniaczane kuleczki. Wychowywałam się na Warmii, gdzie przenikały się tradycje, także kulinarne, autochtonów i przesiedleńców. Od koleżanek w szkole nauczyłam się tej fantastycznej deserowej wigilijnej zupy. Była tak pyszna, że gotowali ją wszyscy: i Warmiacy i przesiedleńcy z Litwy, Ukrainy i my Polacy. Danie to jest fantastycznym ukoronowaniem kolacji wigilijnej. Dziś dziele się nim z wami.To cudowna zupa pachnąca dzieciństwem i przywołująca wspomnienia dawno minionych, pięknych lat. Polecam.
Wszystkie przepisy