Składniki:
CIASTO: 35 dag mąki
25 dag masła
25 dag cukru
6 jaj
5 jabłek i 3 gruszki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia. KREM: 25 dag masła
10 dag cukru
1,5 szkl. mleka
1 budyń waniliowy
pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
sok z 1 cytryny. POLEWA: 10 dag masła
po 1 tabliczce mlecznej i gorzkiej czekolady.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Tłuszcz na ciasto utrzeć i ucierając dodawać stopniowo cukier i jajka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Jasną część przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm) i przykryć nią ciemnym ciastem. Na wierzch wyłożyć odsączone i rozmrożone wiśnie. Piec w 180-190 stopniach ok. 45 min. KREM: Wymieszać w kubeczku proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru i 4 mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem po czym mieszając wlać zawartość kubeczka, zagotować i ostudzić. Masło utrzeć z dodawanym po łyżce zimnym budyniem i wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Wstawić do lodówki. Czekolady pokruszyć, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na mocno schłodzony krem. Wstawić do lodówki.
Wszystkie przepisy