Składniki:
Składniki: 50 dag mąki
4 dag świeżych drożdży
10 dag cukru
10 dag masła
3 jajka
1 żółtko
skórka otarta z 1 pomarańczy
szczypta soli
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę należy przesiać do miski. Utrzeć drożdże z łyżeczką cukru i rozprowadzić w 6 łyżkach stołowych ciepłej wody. Zrobić w mące wgłębienie, wlać drożdże, wymieszać z małą częścią mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozgrzać na patelni masło, ciepłe dodać do mąki razem ze skórką pomarańczową, jajkami, resztą cukru i solą. Zagnieść spójne, błyszczące ciasto (powinno łatwo odklejać się od rąk). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Posmarować tłuszczem formę, przełożyć do niej ciasto (można je także piec na blasze, nadając mu kształt warkocza lub małych bułeczek). Jeszcze raz odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Roztrzepać żółtko z łyżką wody i posmarować ciasto. Zrobić wgłębienie i wcisnąć w nie (do połowy) przygotowane wcześniej czerwone jajko. Tych jajek może być ponad 8 porcji, one dekorują ciasto, nadają mu wielkanocny charakter. Piec 30-40 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Wszystkie przepisy