Składniki:
4 filety z turbota (120-150g) o grubości ok. 1,5-2 cm
100 g pokruszonego dojrzałego sera koziego
4 łyżki likieru anyżowego
Marynata: 4 łyżki sosu sojowego kikkoman

3 łyżki sake

2 łyżki półtoraka
1/4 filiżanki mleka kokosowego
1 mała starta marchewka
3 łyżeczki obranego i startego kłącza imbiru
1 łyżka startej skórki z cytryny
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego różowego pieprzu
szczypta cynamonu
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki melasy
1,5 łyżeczki musztardy Dijon,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: -
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Mieszamy składniki marynaty, miksujemy przez 10 sekund. Filety myjemy, układamy w płytkim ceramicznym naczyniu, zalewamy marynatą, przewracamy i marynujemy w lodówce przez 8 godzin, obracając rybę kilka razy. Następnie filety odsączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Grillujemy filety posypane serem kozim i skropione likierem. Rybę układamy na szachownicy z arbuza, melona miodowego i cantaloupe, posypujemy kiełkami lucerny i wiórkami kokosowymi uprażonymi na patelni. Podajemy ze świeżo ugotowanym risotto chili-kokosowym, brukselką w koszyku z parmezanu, plastrami owocu papaja i ósemkami limonki, udekorowaną gałązkami kolendry. Obok stawiamy 2 sosjerki z sosami: pomarańczowo-wasabi oraz truskawkowo-imbirowym.
Wszystkie przepisy