Składniki:
4 jajka szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 sok z 1/2 cytryny skórka z całej cytryny kakao 1 łyżka Do dekoracji: cukier puder lub gotowy lukier
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ubić białka na sztywno, dodać cukier, nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny. Formę na babkę (okrągłą) dokładnie wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, ale nie wszystko. Około 5 łyżek ciasta zostawić, dodać łyżkę kakao i zmiksować. Następnie wylać na ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Wszystkie przepisy