Składniki:
1 kapusta pekińska lub większa sałata lodowa
1 niewielka cebula cukrowa
pęczek rzodkiewek
puszka kukurydzy konserwowej
2 puszki fasoli czerwonej konserwowej
puszka groszku konserwowego
100 g oliwek zielonych (jeżeli ktoś ich nie lubi może być bez)
7 ugotowanych na twardo jaj
rzeżucha (wedle uznania)
100g orzechów obranych włoskich
SOS: 4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki musztardy francuskiej
sok z 1 niewielkiej cytryny
łyżka octu jabłkowego
pół łyżeczki pieprzu czarnego
łyżka przyprawy z kategorii "sos tanzaniki"
1,5 łyżki ziół prowansaldzkich
DODATEK: listki bazylii lub oregano
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Przygotować sos (połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu) i odstawić na pół godziny mieszając od czasu do czasu; 2. Kapustę lub sałatę poszatkować; 3. Drobno pokroić cebulę, rzodkiewki, oliwki, orzechy, jaja; 4. Do miski wrzucić składniki 2 i 3 oraz dodać do nich odcedzony groszek, kukurydzę, fasolkę, rzeżuchę. Delikatnie wymieszać ze sobą; 5. Dodać przygotowany sos; 6. Ozdobić świeżymi listkami bazylii lub oregano.
Wszystkie przepisy