Składniki:
4 buraki
włoszczyzna
4 ząbki czosnku
łyżka majeranku
3 kostki rosołowe warzywne
łyżka naturalnego masła
1 cebula
5 gram suszonych podgrzybków lub prawdziwków
liść laurowy
5 kulek ziela angielskiego
ocet
cukier
sól
pieprz czarny
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Do wrzątku wrzucić obraną i pokrojoną włoszczyznę i buraki w całości, całą cebulą obraną z łusek , czosnek, grzybki , rosołki, ziele angielskie, masło, majeranek. Gotować aż buraki będą po nakłuciu zsuwać się z widelca. Następnie wyjąć buraki i utrzeć na grubej tarce i spowrotem wrzucić do wywaru , dodać ocet (ok. 2-3 łyżki stołowe), cukier do smaku , jeśli trzeba to dosolić i dodac pieprz. Zagotować. Nastepnie wywar przecedzamy na sicie - i tak oto mamy pyszny czysty , klarowny, mocno buraczkowy czysty barszcz o niepowtarzalnym smaku który chętnie zjemy w towarzystwie pierogów z kapustą , kulebiaka, pasztecików a także wypijemy w filiżance po pasterce gdyby sie nam zmarzło Smacznego
Wszystkie przepisy