Składniki:
6 dużych jabłek
3 jajka
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
szklanka orzechów włoskich
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Jabłka umyć, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić w dość dużą kostkę. Włożyć do miski, zasypać dwoma szklankami cukru, wymieszać i pozostawić tak długo, aż puszczą sok. Orzechy włoskie grubo pokroić. Można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórek, jednak nie jest to konieczne, gdyż w cieście nie wyczuwa się gorzkiego smaku skórki. Gdy jabłka puszczą sok, dodać jajka i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wszystko wymieszać do momentu aż mokre składniki połączą się z mąką. Wsypać orzechy włoskie i zamieszać. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza około 40 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blasze do ostygnięcia. Ciasto idealnie nadaje się na pikniki lub wycieczki, gdyż nie psuje się i jest długo świeże.
Wszystkie przepisy