Składniki:
wędzonego boczku: 0.5 kg
włoszczyzna
gotowy zakwas na żur: 0.5 litra
śmietana: 1 szklanka
cebula: 1 sztuka
liść laurowy
majeranek
vegeta: 1 łyżeczka.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Umyć włoszczyznę. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce. Resztę należy pokroić na kawałki. Obrać cebulę i opalić ją lekko nad płomieniem kuchenki. Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, zalać 1.5-2 litrami zimnej wody. Dodać liść laurowy i 1-2 łyżeczki vegety. Całość gotować ok. 1 h. Następnie wyjąć boczek i przecedzić wywar. Do wywaru należy wlać śmietanę, zakwas oraz startą marchewkę. Wymieszać dokładnie i zagotować całość powtórnie. Doprawić do smaku majerankiem. Żur należy podawać z gotowanymi jajkami pokrojonymi w łódeczki oraz białą kiełbasą.
Wszystkie przepisy