Składniki:
3 pomidory

3 rzodkiewki

3 jajka ugotowane na twardo

80 dkg ugotowanych warzyw (marchewka
groszek
kukurydza
czerwona fasola)

odrobina oleju

5 łyżeczek żelatyny

250 g majonezu

2 łyżki soku cytrynowego

pieprz
sól
szczypta cukru

rzeżucha do przybrania.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: -
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Rzodkiewki pokroić w plastry. Jaja obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Warzywa ugotować, osączyć, odłożyć 2 łyżki wywaru, ostudzić. Miskę wysmarować olejem i dekoracyjnie przybrać ćwiartkami pomidorów, połówkami jaj, plasterkami rzodkiewki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisnąć i roztopić w łyżce wody na małym ogniu. Dodać ją do majonezu i wymieszać z 2 łyżkami wywaru, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem. Połowę majonezu wyłożyć ostrożnie na jajka, rzodkiewki i pomidory. Pozostałą jego część wymieszać z warzywami i wyłożyć do miski.
Wszystkie przepisy