Składniki:
4 szklanki kompotu wieloowocowego

5 dag płatków migdałowych
3 dag łuskanych orzechów laskowych
5 dag rodzynek
3 dag łuskanych orzechów włoskich
5 dag suszonych moreli
10 dag suszonych śliwek

10 dag suszonych jabłek
20 dag piernika
1 mandarynka
4 dag czekolady deserowej
sok z 1/2 cytryny
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Piernik pokruszyć, zalać zimną wodą, odstawić. Kompot (wraz z owocami) wlać do garnka i mocno podgrzać lecz nie zagotować. Dodać bakalie oraz pokrojone suszone owoce. Gotować pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż owoce będą zupełnie miękkie. Piernik przetrzeć przez sitko, dodać do kompotu. Gotować jeszcze 15 min (od czasu do czasu zamieszać). Wrzucić kawałki czekolady, wlać sok z cytryny. Przed samym podaniem dodać cząstki mandarynek.
Wszystkie przepisy