Składniki:
ziemniaki - 40 dag
marchew - 25 dag
boczniaki - 20 dag
cebula
por
śmietana - 15 dag
olej - 4 łyżki
musztarda - 2 łyżki
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Cebulę pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i opłukać. Smażyć 5 min. na łyżce oleju. Zdjąć z patelni. Obrać i opłukać ziemniaki, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Pora pokroić w krążki, marchew utrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Smażyć na nim marchew i ziemniaki 10 min. ciągle mieszając. Dodać pora, doprawić solą, pieprzem i smażyć kolejne 10 min. Śmietanę wymieszać z musztardą i 1/2 szkl. wody, dodać do warzyw na patelnię. Krótko zagotować potrawę, jeszcze raz doprawić. Wymieszać z podsmażonymi boczniakami i cebulą, ponownie podgrzać.
Wszystkie przepisy