Składniki:
wegorza
70 dkg
4 lyżki wytrawnego białego wina
wywaru z wloszczyzny 2 szklanki
sosu sojowego 4 łyżki
cukru 25 dkg

ryżu 2 łyżeczki

1 szkl. octu polączona z 3/4 l wody
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 150 zł
 

Sposób przyrządzania

Ryż ugotować na sypko, trzymać w cieple. Głowę węgorza zanurzyć w wodzie z octem,ściągnąć skórę i otworzyć na calej dlugosci brzucha- wyjąć kręgosłup i odciać glowę Z kręgosłupa i głowy ugotować rosół dodając wywar z wloszczyzny, zaś węgorza pokroic na kawałki- piec na bardzo gorącym ruszcie obracając, aby się zrumieniły z każdej strony(solę lekko po upieczeniu ,przed podaniem), przelożyć na ugotowny ryż i polać sosem zrobionym z wywaru, wina i przypraw. inka21
Wszystkie przepisy