Składniki:
1 kg karpia
2
3 marchewki

2 pietruszki

1 por
1/2 selera
2 cebule
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 goździki
1/2 szklanki miodu naturalnego
1 łyżka utartego piernika
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
3 łyżki rodzynek
1 łyżka drobno krojonych migdałów
szczypta cynamonu
1/2 cytryny
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Sprawionego karpia, opłukać, posolić i pokroić w dzwonka. Ugotować wywar z oczyszczonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 1 goździka. Ugotowane warzywa odcedzić, a do czystego wywaru włożyć karpia. Wody powinno być tyle, by przykryła rybę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, uważać aby ryby nie rozgotować. Przygotować sos: W rondlu podgrzać 1/2 szklanki miodu, dodać utarty piernik i szklankę wywaru z ryby. Następnie goździk, cynamon, startą skórkę z 1/2 cytryny. Odcedzić. Dodać rodzynki i migdały, posolić do smaku. Gorącego karpia ułożyć na półmisku i polać sosem.
Wszystkie przepisy