Składniki:
Rolada (1 szt.): 100g maki tortowej
50g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
5 łyżek gorącej wody
2 łyżeczki Cukru waniliowego

150g cukru
Masa śmietanowa do rolady białej: 1 opakowanie masy Śmietanowej o smaku śmietankowym
500ml schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
2 połówki brzoskwiń z puszki
4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
Krem czekoladowy do rolady czekoladowej: 1 opakowanie Kremu do tortów o smaku czekoladowym
300 ml mleka
100g masła
2 łyżki dżemu malinowego
2 łyżki kakao
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Rolada:Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka z gorącą wodą ubić mikserem na puszystą masę.Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i stopniowo dodawać do masy, cały czas ubijając. Dodać do ciasta przesiane mąki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę, równomiernie rozsmarować na grubość ok. 1cm. piec około 10 minut, natychmiast po upieczeniu roladę przenieść na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, papier posmarowac zimną wodą, ściągnąć, roladę zwinąć razem ze ściereczką. Piekarnik gazowy: temp.220oC (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp.220oC (powinien być podgrzany) Masa śmietanowa do rolady białej: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania zawartość torebki wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach oraz drobno posiekane brzoskwinie. Roladę rozwinąć (usuwając ściereczkę), posmarować dżemem brzoskwiniowym, następnie nałożyć 2/3 śmietany i zwinąć. Resztę śmietany rozsmarować na wierzchu ciasta i wygładzić, zrobić widelcem fantazyjne wzory. Krem czekoladowy do rolady czekoladowej: Do mleka wsypać zawartość opakowania, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty, dalej ubijając połączyć ze 100 g utartego masła. Roladę posmarować dżemem malinowym, rozłożyć krem (1/3 kremu zostawić do dekoracji rolady), zwinąć w rulon. Wierzch posmarować resztą kremu, posypać kakao.
Wszystkie przepisy