Składniki:
0.5 kg wędzonego boczku
włoszczyzna
0.5 l gotowego zakwasu na żur
1 szkl. śmietany
1 cebula
listek laurowy
majeranek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Dokładnie obierz i umyj włoszczyznę, jedną marchewkę zetrzyj na tare, resztę pokroj na kawałki 2. Obierz cebulę i opal nad płomieniem kuchenki. 3. Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włóż do garnka, zalej 1.5-2 l zimnej wody. 4. Dodaj listek laurowy i 1-2 łyżeczki vegety. 5. Gotuj ok. 1 h. 6. Wyjmij boczek i przecedź wywar. 7. Do wywaru wlej smietanę, zakwas oraz startą marchewkę. 8. Wymieszaj dokładnie i zagotuj całość raz jeszcze. Dopraw, jeśli lubisz, majerankiem. Tradycyjny żur wielkanocny podawać należy z gotowanymi jajkami pokrojonymi w łódeczki i białą pokrojoną w grubsze kawałki.
Wszystkie przepisy