Składniki:
zakwas (przygotowujemy nawet tydzień wcześniej)
włoszczyzna
boczek święconka
cebula
jajko święconka
szynka wędzona święconka
biała kiełbasa święconka
laska chrzanu święconka
żur zakwas

czosnek

majeranek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Zakwas: Siekamy 3 ząbki czosnku, wkładamy do kamionkowego naczynia, dodajemy półtorej łyżki mąki żytniej i źródlaną, przegotowaną wodę. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce 4 dni latem, 5,6 zimą. Żur: W osolonej wodzie gotujemy białą kiełbasę. W wodzie po kiełbasie włoszczyznę. Zostawiamy marchewkę, resztę wyrzucamy (lub jemy osobno). Dodajemy zakwas. Przesmażamy boczek z cebulą - dodajemy do zupy. Kiełbasę i marchewkę kroimy w plasterki i również dodajemy do zupy. Przyprawiamy szczyptą majeranku. Podajemy z szynką pokrojoną w kostkę, białą kiełbasą i ćwiartkami jajek. Dodajemy starty świeży chrzan.
Wszystkie przepisy