Składniki:
fasolka szparagowa: 20 dag
papryka: 3 sztuki
cebula: 1 sztuka
kapusta biała: 1/4 główki
cukinia: 1 szt
marchewka: 1 szt
pietruszka: 1 szt
pomidory: 3 szt
czosnek: 4 ząbki
por: 1 szt
pieprz
sól
słodka mielona papryka
olej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w małej ilości osolonej wody na półtwardo. Nie odcedzać. Wszystkie warzywa umyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cukinię pokroić w kostkę razem ze skórką, białą część pora w półplasterki. Marchewkę, pietruszkę obrać i wraz z białą kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać ze skórki i pokroić w talarki. W dużym rondlu rozgrzać olej. Po kolei zeszklić na nim warzywa i przerzucać je do garnka z ugotowaną fasolką. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Wsypać do warzyw. Całość dusić na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Do tej potrawy można wykorzystać także inne warzywa, na przykład pieczarki lub bakłażan czy kabaczek.
Wszystkie przepisy