Składniki:
2 szkl wywaru z jarzyn
około 2 szkl wywaru z pieczonej szynki
zakwas na żur około 2 szkl na litr wywaru
2 ząbki czosnku
majeranek
chrzan
sól
biała kiełbasa
jaja ugotowane na twardo (pół jaja na porcję)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Oba wywary łączymy w dużym garnku, dodajemy rozgnieciony czosnek, łyżke majeranku, białą kiełbasę, doprowadzamy do wrzenia i na koniec mieszając, dodajemy żur. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Odstawiamy z ognia, dodajemy dwie, trzy łyżeczki chrzanu, doprawiamy solą i jeszcze kilka minut gotujemy. Do każdego talerza wkładamy kilka grubych plasterków kiełbasy, połówkę jaja i zalewamy żurkiem. Smacznego.
Wszystkie przepisy