Składniki:
1 kg sera przynajmniej trzykrotnie mielonego ,10 dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
40 dag cukru pudru
1 cukier wanilinowy ,6 żółtek (najlepiej wiejskich)
2 łyżeczki Żelatyny
30 dag bakalii -wg uznania rodzynki
morele
wiśnie ,smażona skórka pomarańczowa
do dekoracji: mandarynki ,brzoskwinie ,wiśnie posiekane orzechy
płatki migdałowe
starta czekolada
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje:
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Masło utrzeć do białości, po czym ucierać nadal , dodając ser, ubite żółtka, śmietankę i cukier wanilinowy.Kiedy masa serowa będzie już jednolita, starannie wymieszać ją z przygotowanymi bakaliami i przestudzoną żelatyną.Po czym przełożyć do dużej tortownicy wcześniej wysmarowanej masłem, a jej bok obsypać posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi. Masę serową przykryć spodem tortownicy wysmarowanym masłem i obciążyć czymś ciężkim. Paschę wstawić do lodówki, by zastygła.Najlepiej trzymać ją w lodówce przez całą noc.Kiedy zastygnie należy delikatnie okroić nożem brzeg paschy i usunąć blaszki tortownicy. Wierzch ciasta udekorować można cząstkami brzoskwiń , mandarynek ,wiśniami oraz startą czekoladą.
Wszystkie przepisy