Składniki:
4 mniejsze udka z kurczaka
garść suszonych grzybów (ok.2 dag)
por
cebula
2 jajka ugotowane na twardo
skórka otarta z połowy cytryny
4 łyżki oleju
łyżka mąki
1/3 szklanki śmietany
sól

pieprz
pół pęczka natki pietruszki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z drobiu
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Grzyby zalewamy 3 szklankami gorącej wody, zostawiamy na 2 godzinki, lub nockę. Grzybki suszone gotujemy około godziny. Odsączamy (wywar zachowujemy), kroimy drobno. W cienkie półtalarki skrawamy pora, a cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę, dodajemy pora i grzybki, zalewamy bulionem grzybowym w ilości ok. pół szklanki, dusimy do odparowania płynu (ok. 10 minut). Zestawiamy z palnika. Dodajemy starte na dużych oczkach jajka, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Udka myjemy, osączamy. Delikatnie ostrym nożem wykrawamy kości (staramy się by nie ponacinać skórki - kostki możemy zostawić na wywar do zupy). Nóżki napełniamy "kopiato" farszem. Spinamy wykałaczkami w kilku miejscach lub zszywamy nitką. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem (2 łyżki oleju, które nam zostały). Wkładamy nóżki, zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie wlewamy ciepły (by naczynie nie pękło) bulion grzybowy, pieczemy jeszcze 30 - 40 minut. Udka przekładamy na talerz, usuwamy delikatnie nitki lub wykałaczki. Sos wlewamy do rondelka i zagęszczamy go mąką rozmieszaną z niewielką ilością zimnej wody, zagotowujemy, mieszając. Doprawiamy do smaku skórką cytrynową, solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Łączymy z natką pietruszki. Udka podajemy z ziemniakami puree, ryżem luk kaszą gryczaną, polane sosem i z sezonową surówką Dekorujemy plasterkami cytryny, natką pietruszki.
Wszystkie przepisy