Składniki:
biała kiełbasa parzona: 50 dag
pierś kurczaka: ok. 70 dag
czerwony ocet winny: 2 łyżki
wino białe wytrawne: 0,5 szklanki
rosół (może być z wegety): 0,5 szklanki
ząbki czosnku: 10 sztuk w całości
suszone śliwki: 10 sztuk
jabłka: 2 duże
obrane i pokrojone w sporą kostkę
liść laurowy: 1 sztuka
tymianek suszony: 0,5 łyżeczki
ostra musztarda: 1 łyżka
wegeta: 1 łyżeczka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Na rozgrzanej oliwie smażymy kawałki kurczaka, obtoczone w mące (ok. 10 minut na złoty kolor). Po usmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Na tej samej oliwie smażymy przez ok. 3 minuty pokrojoną w plasterki kiełbasę. Następnie do kiełbasy dodajemy: wino, ocet, rosół, czosnek, śliwki, jabłka i pozostałe przyprawy. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut. Nastepnie tak przygotowanym " sosem" zalewamy kawałki kurczaka w brytfance. Brytfankę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 180 stopniach przez 45 minut. Podawać gorące z pieczywem.Smacznego.
Wszystkie przepisy