Składniki:
Składniki: przepiórcze jajeczka: 16 sztuki
czerwone buraki: 1/2 kg.
suszone śliwki kalifornijskie: 6 sztuk
świeży czosnek: 2 ząbki
majonez: 2 łyżki
musztarda: 1/2 łyżki
sól: do smaku. Zalewa do jajek: 1/2 litra wody
sok z 2 dużych cytryn
ocet: 1 łyżka
zioła prowansalskie: 3 łyżki
utarte świeże kłącze imbiru: 2 łyżki
sos sojowy: 5 łyżek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Odstawić w zalewie w lodówce na dwa dni. Buraczki ugotowac, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojone w paski śliwki, zmiażdżone ząbki czosnku, majonez oraz musztardę. Wymieszać (ewentualnie dodać odrobinę soli). Na dużym półmisku, pośrodku, ułożyc odsączone z zalewy jajka. Wokół rozłożyc wianuszek z buraczków. Podawać schłodzone.
Wszystkie przepisy