Składniki:
świeży filet rybny(ok 0,5 kg)- najlepiej z pstrąga
oliwa lub olej
ząbek czosnku
łyżeczka drobno utartego imbiru
sok wyciśnięty z 1 grapefruita
sól
pieprz
biała część pora
starty na grubych oczkach seler- ok 30 dag
spora marchewka
duże kwaśne jabłko
kubeczek jogurtu naturalnego-150gr
sól
pieprz
cukier
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Rybę pokroić na mniejsze kawałki, zamarynować w mieszaninie oliwy, czosnku, imbiru, soku z grapefruita, soli i pieprzu. Odstawić na około 30 minut. W czasie, kiedy ryba będzie się marynować przygotować sałatkę: białą część pora przekroić wzdłuż, następnie na półplasterki, dodać starty seler, kwaśne, starte na grubych oczkach jabłko, obraną, startą również na grubych oczkach marchew. Wszystko wymieszać w salaterce i dodać jogurt wymieszany z solą, pieprzem, cukrem(przyprawy dodajemy według uznania). Rybę osączyć z zalewy i usmażyć na dość mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Na talerzu ułożyć porcję sałatki, a na niej rybę. Podawać z białym, pszennym pieczywem.
Wszystkie przepisy