Składniki:
80 dag tłustego twarogu jak do sernika
20 dag dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
12 dag moreli suszonych
pół kostki masla
30 dag cukru pudru
5 żółtek
pół szklanki soku morelowego lub brzoskwiniowego
bita śmietana
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Morele zalać sokiem. Dżem podgrzać i przetrzeć przez sitko a nastepnie wymieszać z serem. Masło utrzeć z cukrem, a potem na przemian z żółtkami i masą serową. Owoce odsączyć, kilka zostawić, resztę posiekaći dodać do masy. Paschę owinąć w lnianą ściereczkę, obciążyć deską i wstawić na noc do lodówki. Następnie przełożyć do formy , ucisnąć, wyrównać,przykryć i chłodzić jeszcze 2 godziny. Przełożyć na talerz i udekorować bitą śmietaną i pozostałymi morelami
Wszystkie przepisy