Składniki:
rodzynki: 2 i pół kg
woda: 10 l
cukier: 2 kg
cytryna:1
pożywka dla drożdży: 3 g
drożdże winne Tokaj
Madera: 1 opakowanie
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Napoje, Drinki
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Przed rozpoczęciem przygotowania wina, należy rodzynki przepłukać kilka razy wrzątkiem. Następnie zalać ciepłą wodą i pozostawić na 12 - 48 godzin. Po tym czasie, należy odsączyć je przez gazę i zmiksować blenderem, aby powstała gęsta papka. Kiedy rodzynki będą już gotowe, odmierzamy 8 litrów wody, 2 litry zostawiając na później. 8 litrów wlewamy do dużego garnka i wsypujemy do nich 1 kg cukru oraz 3 g pożywki dla drożdży. Wszystko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Otrzymaną z wody i cukru zawiesiną zalewamy rodzynki i dodajemy do nich wyciśnięty z cytryny sok. Z drożdży winnych typu Madera lub Tokaj tworzymy matkę drożdżową. Dodajemy ją do nastawu o temperaturze 250 stopni i zostawiamy, aby sfermentowała. Po tygodniu sprawdzamy balling nastawu. Jeśli uzyskany wynik jest wysoki w pozostałych 2 litrach wody rozpuszczamy kolejny kilogram cukru i dodajemy ciecz do nastawu. Po skończonej fermentacji (ok. 6 tygodni) zlewamy część wina znad osadu i pozostawiamy do dalszej fermentacji (ściąganie wina powinno być dokonywane na raty, co 5 dni). Wino należy dofermentować dwukrotnie w ciągu roku. Po upływie tego czasu przelewamy trunek do butelek, zakorkujemy i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wszystkie przepisy