Składniki:
Ciasto:
mleko: 400 ml
mąka: 50-60 dag
jajka: 2
sól: 3 łyżeczki
cukier: 3 łyżeczki
drożdże 6 dag
olej: 4 łyżeczki Masło czosnkowe:
masło: kostka
czosnek: 2-3 ząbki
sól
pieprz

Warzywa:
posiekana natka pietruszki
sałata
ogórek
papryka
zielony szczypiorek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Drożdże dokładnie wymieszać z mlekiem, solą, cukrem oraz połową potrzebnej mąki. Rozczyn odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, olej i jajka. Wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, należy dodać ponad 8 porcji mąki. Zagniecione ciasto odstawić na 25 minut. Z wyrobionego ciasta formować wałeczki równej długości i zaplatać po dwa lub trzy paski według uznania. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Miękkie masło przełożyć do szklanej miseczki. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Można go też drobniutko pokroić. Dodać do masła. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Bułki przekroić wzdłuż, posmarować masłem czosnkowym, ułożyć na nich ulubione warzywa. Posypać szczypiorkiem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Wszystkie przepisy