Składniki:
4 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany
kostka margaryny
1.5 łyżki kakao. Masa serowa: 1 kg białego sera
1 szkl. cukru
20 dkg margaryny
2 jajka
łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mleka
opakowanie cukru waniliowego
polewa czekoladowa
dowolne bakalie do dekoracji.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Dodać margarynę oraz cukier i wszystko razem dokładnie posiekać. Następnie dodać jajka oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i do jednej z nich dodać kakao. Z tak przygotowanego ciasta upiec, osobno, trzy placki. W rondelku roztopić margarynę z cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko razem zagotować. Gorącą masą serową przełożyć upieczone placki. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać bakaliami.
Wszystkie przepisy