Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
10 i 0,5 łyżki masła
czubata szklanka cukru
4 torebki cukru waniliowego
10 jajek
40 dag mielonych orzechów laskowych
4 łyżki rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki żelatyny
20 dag malin
sok z jednej cytryny
50 dag jogurtu naturalnego
40 dag śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Czekoladę zetrzeć. Masło utrzeć z 10 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodawać żółtka i dalej ucierać. Dodać czekoladę, orzechy, rum i proszek do pieczenia. Wymieszać i połączyć z piana z białek. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym i wylać na nią ciasto. Piec 40 min. w temp. 175 stopni. Po upieczeniu przekroić na dwie części. żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, odstawić. Jogurt wymieszać z 5 łyżkami cukru i sokiem cytrynowym. Połączyć z żelatyną. Ubić 25 dag kremówki i wymieszać z tężejącym jogurtem, dodać 15 dag malin. Powstały krem rozsmarować na jednej części ciasta. Przykryć drugim plackiem. Ubić resztę śmietany. Udekorować i przybrać malinami. Schładzać 4 godziny w lodówce.
Wszystkie przepisy