Składniki:
makaron tagliatelle: 15 dag
jabłka: 4 sztuki
cukier: 1/4 szklanki
cynamon: 1/2 łyżeczki
sok z 1/2 cytryny
goździk
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Jabłka dokładnie umyć, obrać i starannie usunąć gniazda nasienne. Najlepiej, jeśli jabłka są słodkie (odmiany: Lobo, Jonagold, Idared, itp.) Obrane jabłka pokroić w kostkę i skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Przełożyć pokrojone jabłka do garnuszka, zalać niewielką ilością wody, dodać 1/4 szklanki cukru, pół łyżeczki cynamonu i jeden goździk. Gotować, aż jabłka nieco zmiękną, lecz nie należy dopuścić do całkowitego rozgotowania się owoców. Makaron tagliatelle ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zahartować pod strumieniem zimnej wody. Ugotowany makaron wymieszać z podduszonymi jabłkami. Można posypać cynamonem. Do tak podawanego makaronu idealnie pasują rodzynki, które należy wcześniej namoczyć, a następnie podgotować wraz z duszonymi jabłkami. Makaron przygotowany w ten sposób zadowoli nawet największych dziecięcych niejadków.
Wszystkie przepisy