Składniki:
Biszkopt: 5jaj
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Biszkopt Ubić piane na sztywno, dodać cukier dalej ubijać. Gdy nie czuje się cukru dodać żółtka wymieszane z 1 łyżeczką proszku, dobrze wymieszać dodać mąkę. Upiec w tortownicy. Po upieczeniu i wystygnięciu przełożyć na 3 placki. Krem 1/2 litra mleka zagotować, 5 żółtek ubić z 5 łyżkami cukru, 1łyżką mąki pszennej, ziemniaczanej ubić na zimno i dać na gotujące się mleko, ale nie gotować zamieszać i zostawić do wystygnięcia. 1/2 kg masła 1 1/2 szklanki cukru pudru i to utrzeć dodawać po 1 łyżce ostudzonego kremu i ucierać Na pierwszy placek położyć masę , truskawki jak są duże połówki i znowy masę. tak powtarzać.
Wszystkie przepisy