Składniki:
Składniki: na biszkopt: - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 6 jaj - niepełna szklanka cukru pudru - aromat (waniliowy lub inny wg smaku) - cukier waniliowy - łyżeczka soku z cytryny (do nasączenia upieczonego biszkoptu) na krem: - 5 żółtek - pół szklanki cukru pudru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - pół l tłustego mleka - cukier waniliowy - kostka masła 1 kg truskawek galaretka truskawkowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Tort truskawkowy Wykonanie: 1. Galaretkę rozpuścić w około 0,3 l wrzątku (czyli trochę mniej niż zazwyczaj zaleca się to na opakowaniu). Pozostawić do ostudzenia i tężenia. 2. Nagrzać piecyk do temperatury 180°C i przygotować tortownicę (wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą). 3. Przygotować biszkopt. Podaję trzy sposoby: - utrzeć oddzielnie żółtka z cukrem na gładką, puszystą masę, dodając aromat, cukier waniliowy i oddzielnie pianę, a następnie delikatnie połączyć te dwa składniki; na końcu stopniowo dodawać przesianą mąkę, - oddzielić białka od żółtek, ubijać pianę aż zbieleje i dodawać stopniowo cukier ubijając dalej, aż piana będzie sztywna i puszysta; rozmieszać żółtka, dodać je do piany i stopniowo dosypywać mąkę, - całe jajka ubić mikserem do białości z cukrem, dodając cukier waniliowy i aromat, stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Należy je robić w miarę szybko, bo biszkopt za długo mieszany – opada. 4. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy (powinno wypełniać ją co najwyżej do połowy jej wysokości) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić, czy biszkopt upiekł się – przydaje się do tego patyczek (powinien być suchy po wyjęciu z ciasta). Upieczony biszkopt odstaje od formy. Należy pozostawić go przez kwadrans w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. 5. Krem: zagotować mleko z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, mąkami i wlać na gorące mleko, stale mieszając aż do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło dodając po troszku zimnego kremu, ciągle ucierając, aż masa stanie się puszysta. Tutaj możliwe są modyfikacje (uproszczenia): - ugotować budyń śmietankowy / waniliowy wg przepisu na opakowaniu i po wystudzeniu dodawać stopniowo do utartego z cukrem masła - ugotowany budyń zmiksować z 250 ml bitej śmietany - absolutny skrót dla absolutnie początkujących: kupić gotowy krem ‘karpatka’ (dostępny w sklepach, wielu firm), taki w proszku i przygotować wg przepisu na opakowaniu 6. Ostudzony biszkopt przekroić przy pomocy ostrego noża lub nitki. Na jeden blat nałożyć część kremu (przedtem go nasączyć herbatą owocową albo posłodzoną wodą z dodatkiem soku z cytryny), lekko powbijać połówki odszypułkowanych truskawek. Na truskawki położyć drugi blat biszkoptu, wyłożyć resztę kremu. Wierzch obsypać bogato truskawkami i zalać tężejącą galaretką.
Wszystkie przepisy