Składniki:
50 dag mąki tortowej
20 dag margaryny Kasi
3 dag drożdży
10 dag cukru
4 jajka
1 szklanka mleka
15 dag rodzynek
5 dag skórki pomarańczowej
5 dag skórki cytrynowej
10 dag orzechów włoskich
5 dag migdałów
wiórki kokosowe
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
1 cytryna
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

W 1/2 szklanki letniego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Migdały i orzechy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i grubo posiekać. Rodzynki opłukać i namoczyć np. w rumie. Skórkę pomarańczową i cytrynową drobno posiekać. Mąkę z solą przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozczyn drożdżowy. Wbić jajka, dodać cukier, roztopioną margarynę, skórkę otartą z cytryny oraz tyle letniego mleka, by po wyrobieniu powstało ciasto średniej gęstości. Wyrabiać je tak długo, az pojawią się pęcherzyki powietrza (ok. 20 min.), następnie oprószyć mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło podwajając swą objętość. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, dodać przygotowaną wcześniej smażoną w cukrze skórkę pomarańczową i cytrynową, osączone i obtoczone w mące rodzynki, posiekane orzechy i migdały. Lekko wyrobić. Dużą formę babkową z kominkiem posmarować margaryną, włożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C. i piec ok. 45-60 minut. Gotową babkę pozostawić w formie do wystygnięcia. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Kroić dopiero wtedy, gdy będzie całkiem zimna. Smacznego!
Wszystkie przepisy