Składniki:
1 kg ziemniaków
40 dag pieczarek
jajka
1-2 cebule
3 łyżki mąki
kilka łyżek bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Pieczarki umyć, drobno pokroić i wraz z posiekaną cebulą usmażyć na rozgrzanym oleju. Wystudzone ziemniaki zemleć po czym wymieszać z pieczarkami i cebulą. Dodać jajka i mieszając wsypać mąkę i 3-4 łyżki bułki tartej. Dobrze wyrobić i doprowadzić do smaku solą i pieprzem odstawić na 5 min. Jeśli masa wyjdzie za rzadka to dodać jeszcze trochę bułki tartej. Zwilżonymi dłońmi formować podłużne krokiety, obtaczając je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Wszystkie przepisy