Składniki:
jajka: 4 sztuki
mąka: 5 łyżek
cukier: 5 łyżek
oliwa: 5 łyżek
cukier waniliowy: 1 opakowanie
proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
masło: 1 kostka
aromat waniliowy: 1 sztuka
truskawki: 500 g
galaretki truskawkowe: 2 sztuki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka sparzyć. Białka trzech jajek oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę z pięcioma łyżkami cukru. Kiedy powstanie sztywna piana dodać żółtka i dalej ucierać mikserem, a następnie dodawać po łyżce mąki i oliwy na zmianę. Całość dokładnie wymieszać i wylać na formę do tarty wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pozostałe jajko utrzeć z cukrem waniliowym, aż będzie białe. Powoli dodawać miękkie masło i ucierać. Dodać kilka kropli aromatu waniliowego. Można dodać łyżkę alkoholu do kremu. Upieczone ciasto ułożyć wgłębieniem do góry. Na wystudzone ciasto nałożyć krem. Truskawki umyć, odsączyć i poprzekrawać na połówki. Układać na rozsmarowanym kremie. Galaretki przygotować w dwóch szklankach wody. Ostudzić. Gdy zaczną gęstnieć powoli wylać na ciasto i całość włożyć do lodówki.
Wszystkie przepisy