Składniki:
ciasto francuskie: 1 opakowanie
tuńczyk w kawałkach w oleju: 1 puszka
cukinia: 1
marchew: 1
papryka: 1
tarty ser mozarella: 1 opakowanie
pieprz
sól
zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto francuskie kroimy na pół. Jedną połowę kładziemy na spodzie naczynia do tarty. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cukinię, marchew i paprykę. Warzywa dusimy ok. 10 minut i przy końcu doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Gdy danie z patelni będzie już gotowe dodajemy do niego tuńczyka. Nie smażymy całości tylko mieszamy i kładziemy na przygotowany spód tarty. Następnie posypujemy startym serem mozzarella. Drugą połowę ciasta tniemy na grubsze paski i układamy je na całości potrawy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i wkładamy tam naczynie z daniem. Proces pieczenia powinien trwać 45 minut. Gotowy przysmak możemy podawać polane dowolnym sosem. Ja polecam czosnkowy. Tarta francuska z tuńczykiem jest połączeniem niezwykle potrzebnych organizmowi warzyw oraz składników odżywczych zawartych w rybach. Polecam więc każdemu dbającemu o zdrowie i dobre samopoczucie.
Wszystkie przepisy