Składniki:
1 margaryna 1 kg mąki 4 jaja duże (lub 5 mniejszych) 10 dag drożdży 1,5 szklanki cukru 1 olejek cytrynowy lub pomarańczowy mleko do rozrobienia drożdży
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Drożdże rozpuścić w chłodnym mleku (ok. 3/4 szklanki mleka). Dodać do tego 1 łyżeczkę cukru i 1 mąki. Wymieszać i pozostawić aż do wystygnięcie. Wybić jajka, dodać cukier i ubić. Do tego dodać mąkę, rozpuszczoną margarynę (nie gorącą). Wlać wrośnięte drożdże i olejek. Wymieszać. Następnie piec w formie aż do wyrośnięcia. Smacznego!) (a smaczne będzie, nie ma to jak tradycyjna, domowa i wielkanocna babka drożdżowa).
Wszystkie przepisy