Składniki:
jajka:10
cukier puder:50 dkg
kakao:1 łyżka
orzechy włoskie zmielone: 25 dkg
laski wanilii:2
mąka ziemniaczana:1 łyżka
mleko: 1 łyżka
masło:1 łyżka
cytryna: 1/2
biszkopty drobno rozkruszone: 3 łyżki
migdały zmielone bez łupek:25 dkg
dżem pomarańczowy lub brzoskwiniowy: 1 słoiczek
lukier czekoladowy lub kawowy: 1 op
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Oddzielamy żółtka od białek,żółtka ucieramy z połową cukru pudru dodając kakao rozprowadzone na papkę w mleku.Następnie dodajemy do masy 25 dkg zmielonych orzechów włoskich i 1 utłuczoną na proszek laskę wanilii.Masę wykładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką ziemniaczaną tortownicy.Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę,dodając stopniowo cukier puder,sok z połówki cytryny i pokruszoną drobno laskę wanilii,3 łyżki przesianych przez sito biszkoptów oraz 25 dkg zmielonych migdałów.Po delikatnym wymieszaniu masę tę kładziemy na masę orzechową,kopiasto w środku tortownicy,ponieważ w czasie pieczenia ciasto nieco siada. Pieczemy w średnio gorącym piekarniku przez 50-55 min.Nazajutrz smarujemy wierzch i boki dżemem i polewamy lukrem czekoladowym lub kawowym.
Wszystkie przepisy