Składniki:
1 litr śmietany 12% 1 szklanka cukru 4 łyżki żelatyny 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka galaretka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Galaretkę należy ugotować wcześniej by stężała. Stężałą galaretkę kroimy w kostkę i rozrzucamy w dużej tortownicy. Do miski dajemy śmietanę i 1 szklankę cukru - chwileczkę zmiksować. 4 łyżki żelatyny zalać 4 łyżkami zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje wlać do niej szklankę przegotowanego gorącego mleka i dokładnie wymieszać. Gdy będzie już letnie (nie może być zimne) wlewamy to do śmietany, dodajemy cukier waniliowy i miksujemy około 3 - 5 minut. Następnie wlewamy na galaretkę i wkładamy do lodówki. (zamiast galaretki można użyć np świeżych truskawek, poziomek lub jagód). Gdy ciasto stężeje (około 1 godz) na wierz można wylać jeszcze jedną galaretkę w innym kolorze (lekko tężejącą)
Wszystkie przepisy