Składniki:
CIASTO:
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
czubata szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
4 czubate łyżki kakao
3-4 łyżki mleka
tłuszcz do formy
KREM:
szklanka kwaśnej
gęstej śmietany
2 tabliczki czekolady deserowej
1/3 kostki masła
kieliszek rumu do namoczenia 5dkg rodzynek
garść zmielonych orzechów lub migdałów
1 tabliczka czekolady do udekorowania tortu
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

CIASTO: Miękkie masło zmiksować z jajkami, dodać przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao mąką, wlać mleko. Przełożyć do małej tortownicy i piec ok. 45 min. w temp. 180`C. KREM: Rodzynki odsączyć z rumu, którym nasączamy przekrojone ciasto. Na parze rozpuszczamy (mieszając) połamaną na kawałki czekoladę ze śmietaną. Gdy masa przestygnie - miksujemy ją z miękkim masłem, dodajemy rodzynki i mielone orzechy/migdały. Odstawiamy na kilka chwil do lodówki a następnie cały krem wykładamy na spodnią warstwę ciasta-przykrywamy drugim krążkiem, lekko dociskamy a całość oblewamy stopioną czekoladą. Smacznego!
Wszystkie przepisy