Składniki:
500g. sera mascarpone
3 jajka
ok.1 paczki podłużnych biszkoptów
1/2 szkl. cukru
filiżanka mocnej kawy
20 ml. likieru np. kawowego lub wódki wymieszanej z zapachem np.rumowym
kakao do posypania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie wymieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy likier i odstawiamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą serową. Biszkopty szybko namaczamy w kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy je na dnie foremki. Na biszkopty nakładamy warstwę sera, a na nią ponownie biszkopty.Kończymy warstwą sera.Posypujemy kakao i schładzamy przez 12 godzin w lodówce.
Wszystkie przepisy