Składniki:
Masa brzoskwiniowa: puszka brzoskwiń
1 1/2 łyżki żelatyny
2 serki homogenizowane waniliowe (2x25 dag)
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
200 ml śmietany 30%
Ponadto: oko. 35 dag podłużnych biszkoptów
1 galaretka pomarańczowa
2 galaretki cytrynowe
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Brzoskwinie osączyć z zalewy. 2 połówki odłożyć do dekoracji, a pozostałe brzoskwinie pokroić w paski. Syrop z brzoskwiń wykorzystać do nasączenia biszkoptów. Spód i boki średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) wyłożyć nasączonymi biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Serki homogenizowane utrzeć z żółtkami i 2 łyżkami cukru pudru. Schłodzoną śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru i dodać do masy serowej i delikatnie zmiksować. Następnie do masy dodać pokrojone brzoskwinie i ostudzoną żelatynę. Delikatnie wymieszać. Gotową masę brzoskwiniową wylać do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Wierzch tortu udekorować odłożonymi połówkami brzoskwiń i pozostałymi biszkoptami. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Ostudzić i tężejącą galaretką zalać wierzch tortu. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Galaretki cytrynowe rozpuścić w około 2 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić i tężejącą galaretkę cytrynową wylać na galaretkę pomarańczową. Całość schłodzić w lodówce.
Wszystkie przepisy