Składniki:
Makaron: świderki
muszelki
rurki - do wyboru

dobre mięso mielone - 0,5 kg

cebula duża

kolorowe papryki świeże 2 lub 3

kukurydza konserwowa

pieczarki

śmietana słodka 12%

trochę mąki

zioła prowansalskie

inne przyprawy

ser żółty do posypania lub mozzarella

olej

czosnek.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron gotujemy tak, żeby był dobry, oczywiście w osolonej wodzie. Mięso smażymy na oleju, dodajemy trochę soli, pieprzu i innych przypraw, jak ktoś lubi. Odlewamy nadmiar tłuszczu i wrzucamy do dużej miski, do której wcześniej powinniśmy wrzucić dobrze ugotowany makaron. Na tej samej patelni (po co myć albo zużywać drugą) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i pieczarki, wgniatamy czosnek. Jak już będzie wszystko dobre, dolewamy trochę wody i wlewamy, ciągle mieszając, śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Dodajemy zioła koniecznie, bo bez tego ani rusz. Wrzucamy to wszystko do miski z mięsem i makaronem i porządnie mieszamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy dużą ilością sera i wkładamy do piekarnika. Wyjmujemy po delikatnym zarumienieniu się sera. Gotowe.
Wszystkie przepisy