Składniki:
jajka - 4 sztuki
mąka ziemn. - 1/4 szklanki
mąka tortowa - 3/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
kakao - 3 czubate łyżki
cukier - 3/4 szklanki
Poncz herbata - 1/2 szklanki
sok z dużej cytryny - 1/2 cytryny
rum 40 % - 1-3 łyżki

Krem do tortu: mleko - 2 szklanki
budyń waniliowy - 1 sztuka
masło - 1 kostka
cukier puder - 1/3 szklanki
powidła

Do dekoracji: polewa czekoladowa
kwiatuszki
koraliki itp
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Białko oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę, powoli cukier. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do miski i dodać do ubitych z cukrem jajek. Delikatnie wymieszać i przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Z herbaty, soku z cytryny i rumu przygotować poncz. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części i każdą nasączyć ponczem. Przygotować krem. Kostkę miękkiego masła utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po ugotowany budyń.. Każdy biszkopt przesmarować powidłami a następnie kremem. Na wierzchni biszkopt wyłożyć krem a po ostudzeniu polać polewą i przyozdobić wg pomysłu.
Wszystkie przepisy