Składniki:
1 kg mąki
3 kostki masła
1 paczka migdałów białych
150 gram cukru
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 filiżanki wody
1/2 kg cukru pudru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Migdały prażymy na złoty kolor na patelni. Masło rozcieramy do białości, dodajemy żółtko, cukier puder, migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto, konsystencja powinna być zwarta i w miarę miękka. Z ciasta formujemy okrągłe biszkopty. Układamy je na blaszce na pergaminie. Pieczemy w średnio gorącym piekarniku 30 minut. Pieczemy na lekko złoty kolor. Po wyjęciu i ostygnięciu bardzo obficie posypujemy cukrem pudrem, tworząc góry śnieżne.
Wszystkie przepisy