Składniki:
40 dag makaronu świderki
filet z indyka
czerwona papryka
mango
cebula
dwa ząbki czosnku
3 łyżeczki startego imbiru
20 dag śmietany 18%
oliwa
pieprz
sól
sok z cytryny
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Paprykę umyć, osuszyć i usunąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Kilka cienkich pasków pozostawić do dekoracji. Cebulę i czosnek obrać ze skórki. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Mango umyć, obrać i pokroić w kostkę. Mięso z indyka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie usmażyć na oliwie. Gdy będzie dobre, zdjąć z patelni. Paprykę i cebulę zeszklić na oliwie. Dodać imbir i czosnek. Podsmażyć i dodać pokrojone mango. Całość smażyć tak długo, aż mango się rozgotuje. Zabielić śmietaną i dodać mięso. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron świderki wyłożyć na talerze, nałożyć na niego sos z mięsem. Udekorować paskami papryki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Wszystkie przepisy